Paper Magic

Plats
Örebro Slott

I arbetet med att göra slottet mera öppet och tillgängligt hade vi till sommaren 2018 gått ifrån att enbart erbjuda guidade visningar till att istället också ge möjligheten att gå runt på egen hand med konceptet sommarslottet.

Efter flera års arbete hade detta koncept premiär år 2019 och då med utställningen Paper Magic. Kostymer helt i papper av den belgiska konstnärinnan Isabelle de Borchgrav transporterades i stora trälådor och lastades av på slottsgården en dag i juni. Delar av dessa kreationer hade tidigare visats på Livrustkammaren i Stockholm och Kalmar slott men flera av dom var helt nya för Sverige.

Paper magic visade mode från olika århundraden och blandade flera av hennes kollektioner. För första gången någonsin utanför sin studio visades också en del av de skor som Isabelle gjort. Detta på önskemål från konstnärinnan då hon och hennes man läst på om staden och förstått att vi har en historia som en skostad. Tillsammans med det lokala företaget Billerud Korsnäs adderade vi också en tvist på utställningen i form av magin i hur vi idag kan använda papper i utveckling inför en hållbar framtid. Och i barnens torn kunde alla barnen själva få pyssla med just detta material.

När sommaren var över kunde vi konstatera att Paper magic tillsammans med sommarslottet lockat över 21.000 besökare. En ökning med mer än 100% mot sommaren innan. Utställningen finansierades helt av intäkterna och blev startskottet för vad jag hoppas ska bli en årlig tradition många år framöver.

Projektledare

Johanna Bjelkengren
+46 70 792 26 65
johanna.bjelkengren@orebrokompaniet.se

“En av de vanligaste frågorna vi fått kring just denna utställning är hur man fraktat dessa figurer. Svaret är att de kom i stora boxar där vi till och med hade en fullstor häst som fick lastas av på borggården och sedan bäras upp för slottstrapporna. Är nog första och sista gången en häst traskat upp och ner i Örebro slott.”

Besökare
21.000 personer